Ναύπλιο


Ενας ...... μετριόφρων ναυπλιώτης δημοσίευσε πρόσφατα το παρακάτω άρθρο για την οδό Σωφρόνη, στο παλιό Ναύπλιο. Απολαύστε το!!!

Θα σας μιλήσω λοιπόν για τον ομορφότερο και πιο σοφιστικέ δρόμο όλης της υφηλίου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τ΄Ανάπλι είναι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας. Δεν συμφωνώ. Είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, στις πέντε αν όχι στις τρεις πιο ωραίες. Όμως σ΄αυτήν την όμορφη πόλη υπάρχει ένας μικρός δρόμος που είναι ο πιο ωραίος και εξαιρετικός όχι μόνον σε όλη την Ελλάδα, αλλά ο καλύτερος και ο πιο ιδιαίτερος όλου του κόσμου ...
Συνεχεια αρθρου

Σε απόσταση μόλις 138 χιλιομέτρων από την Αθήνα, το Ναύπλιο αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ξεκούραση οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους και ξεχωρίζει για την διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του και τα δύο ενετικά κάστρα που διαθέτει, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι.

Έχοντας αλλάξει πολλά ονόματα στη διάρκεια των ετών, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το “Porto Cadena” (Το Λιμάνι της Αλυσίδας). Το όνομα αυτό προήλθε τα χρόνια της Ενετοκρατίας από την μεγάλη, κινητή αλυσίδα που ξεκινούσε από το Μπούρτζι και έφτανε μέχρι την Ακροναυπλία, με σκοπό να κλείνει τη δίοδο στα ανεπιθύμητα πλοία.

Το σημερινό όνομα της πόλης προέρχεται από τον ιδρυτή της, τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Η ιστορία της πόλης άρχισε περίπου τον 8ο π.Χ. αιώνα. Το 1.390 μ.Χ. με την κυριαρχία των Ενετών, η πόλη και τα κάστρα της ενισχύονται και οχυρώνονται σημαντικά. Μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας και βαρβαρότητας, το Ναύπλιο απελευθερώνεται το 1822, ενώ τον Ιανουάριο του 1823 γίνεται πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Τις περιόδους επί Καποδίστρια και Όθωνα η πόλη αποκτά έναν αέρα εκσυγχρονισμού. Πολλά οθωμανικά κτίρια γκρεμίστηκαν και χτίστηκε το προάστιο της Πρόνοιας για τη στέγαση των προσφύγων. Την ίδια περίοδο γεννήθηκαν οι πρώτες εφημερίδες, το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις, όπως επίσης ανακαινίστηκε το νοσοκομείο και έγιναν προσπάθειες για τη δημιουργία δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μετά την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, το 1832 βγήκε σε δημοπρασία η παραλία της πόλης, παραχωρήθηκε σε ιδιώτες και χτίστηκε η παλιά πόλη. Μεταξύ των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν, περιλαμβάνεται και το διατηρητέο της οδού Σοφρώνη 7.

Και μετά όμως τη μεταφορά της πρωτεύουσας, το Ναύπλιο συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ σημαντική ελληνική πόλη και έναν μαγευτικό προορισμό, καθώς συνδυάζει τόσο ιστορικά στοιχεία, όσο και φυσική ομορφιά, πολιτιστικά δρώμενα και διασκέδαση!